Karakas Hedvig

Világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok bronzérmes, junior világ- és Európa bajnok, ifjúsági világbajnok, ötszörös magyar bajnok judoka

2x Európa-bajnoki bronzérem

5x Magyar Bajnok

Világbajnoki bronzérem

Karakas Hedvig (Szolnok, 1990. február 21.)

Világbajnoki bronzérmes judoka

Sportpályafutása

Karakas Hedvig 2005-ben a Wadokai JC versenyzőjeként ifjúsági Eb-n aranyérmes volt. A junior Eb-n és a csapat-Eb-n bronzérmet szerzett. Az U23-as Európa-bajnokságon nem szerzett helyezést. A következő évben ismét ifjúsági Európa-bajnok lett. A 2007-es és a 2008-as junior Európa-bajnokságokon második volt. A 2008-as junior vb-n kiesett. 2008-ban már a Miskolci VSC színeiben versenyzett.

2009-ben a világ- és az Európa-bajnokságon is harmadik lett. A junior vb-n és az Eb-n egyaránt első helyen végzett. Az U23-as kontinensbajnokságon hetedik volt. A csapat Európa-bajnokságon harmadik volt. Prágában vk-versenyen győzött. A következő évben harmadik volt az Eb-n. A vb-n hetedik helyezett lett. Tallinnban és Birminghamben vk-versenyt nyert. 2011-ben kiesett az Eb-n és a vb-n is. Almatiban vk-versenyt nyert. A 2012-es Eb-n hetedik lett.

A 2012-es olimpiára kvótát szerzett. A selejtezőben a spanyol Concepción Bellorín ellen, a mérkőzés vége előtt 12 másodperccel szerzett ipponal győzött. A nyolcaddöntőben, a brazil Rafaele Silva szabálytalan akciót próbált végrehajtani Karakason, amiért a dél-amerikait leléptették. A nyolc között a román Corina Căprioriu ellen bírói döntéssel kikapott. A visszamérkőzésen az orosz Irina Zablugyinát a hosszabbításban verte meg. A sportolónő a francia Automne Pavia elleni bronzmérkőzését elvesztette, így végül az ötödik helyen végzett.

A 2013-as budapesti Európa-bajnokságon ötödik helyezést ért el. A riói világbajnokságon a 32 között kiesett. 2014-ben hetedik helyen végzett az Európa-bajnokságon. A 2015. évi Európa játékokon ezüstérmes volt. A 2015-ös világbajnokságon hetedik volt. A 2016-os Európa-bajnokságon kiesett.  A 2016-os olimpián a 7. helyen végzett, miután az első két mérkőzését megnyerte, majd a negyeddöntőben kikapott a hazai pályán versenyző Rafaela Silvától, majd a vigaszágon a tajvani Lien Csen-ling is jobbnak bizonyult nála. Szeptemberben térdműtéten esett át. 2017 januárjában a bokaszalagját operálják. Így a 2017-es Európa-bajnokságot kihagyja.

Strongaa World Class Athletes | be who you want to be | www.strongaa.com