Péni István

Ifjúsági olimpiai bajnok, junior világbajnok, felnőtt világkupa-döntő győztes sportlövő, az UTE versenyzője

Világkupa-döntő győztes

Ifjúsági olimpiai bajnok

Junior világbajnok

Péni István (Budapest, 1997. február 14.)

Ifjúsági olimpiai bajnok sportolövő

Sportpályafutása

Sportlövő pályafutását 2009-ben kezdte, azóta az összes még létező puskás sportlövő versenyszám korosztályos és felnőtt országos csúcsát magáénak tudhatja. A 2011-es brescai légfegyveres Európa-bajnokságon a junior fiú puska versenyszámban csapatban negyedik, egyéniben 28. volt. A következő évben Heinola-Vierumäkiban a junior légpuskások között Európa-bajnoki negyedik helyezést ért el az egyéni versenyben. Már ebben az évben felnőtt világkupa versenyen szerepelt. A 2014. évi nyári ifjúsági olimpiai játékokon a légpuska egyéni versenyében harmadik, vegyes csapatversenyében aranyérmes volt. 2014. évi junior világbajnokságon 17. helyezett légpuskával, 31. helyezett összetettben míg a fekvő veresnyszámot betegség miatt feladni kényszerült.

2015-ben az arnhemi 10 méteres Európa-bajnokságon a juniorok között második helyen végzett. A 2015. évi Európa játékokon légpuska egyéniben kilencedik, légpuska vegyes csapatban bekerült a döntőbe Veres Katával, és ott a hetedik helyen végzett. A maribori sportlövő Európa-bajnokságon a junior kisöbű szabadpuska 3 × 40 lövéses összetett versenyében hatodik, a szabadpuska 60 fekvő versenyszámban harmadik volt. 2015 augusztusában az azerbajdzsáni Gabalában rendezett világkupaversenyen olimpiai kvótát szerzett légpuska versenyszámban.

A 2016-os 10 méteres Európa-bajnokságon a junior férfi légpuska csapatversenyben és vegyes csapatversenyben arany-, egyéniben ezüstérmes lett. Közvetlenül az EB után a bangkoki felnőtt VK-n légpuskával, junior európa csúccsal, és 60 fekvő versenyszámokban bronzérmet szerzett. Májusban a junior világkupa suhli állomásán, a kisöbű szabadpuska 3 × 40 lövéses versenyszámának a döntőjében 458,6 körrel junior világcsúcsot ért el, a 60 fekvő versenyszámban is győzött, valamint légfegyverrel csapat első, és egyéni harmadik lett. Ugyancsak májusban a felnőtt világkupán Münchenben a 3×40 összetett versenyszámban 1180 körös új junior Európa csúcsot állított fel az alap versenyben. Júniusban a döntőben országos csúcsot elérve, a kisöbű szabadpuska fekvő versenyszámban junior Európa-bajnok lett, 3 × 40 összetett versenyszámban csapatban Pekler Zalánnal és Vas Péterrel aranyérmes, míg egyéniben ezüstérmet szerzett. A 2016. évi nyári olimpiai játékokra nagy reményekkel utazott és a 10 méteres légpuskások számában, itt a 13. helyen végzett, majd az összetett versenyben az eddigi legjobb magyar olimpiai eredménnyel 1172 körrel a 12. helyen végzett, a mezőny egyik legfiatalabb tagjaként.

2016-ban a megszerezhető 12 országos bajnoki címből (6 felnőtt és 6 junior) 11 aranyérmet szerzett, 6 felnőtt és 5 junior számban.

A 2017-es junior vb-n 50 m fekvő lövészetben 10., csapatban ötödik, összetettben egyéniben hatodik, csapatban (Vas Péter, Pekler Zalán) junior világycsúccsal aranyérmes lett. Légpuskával egyéniben hatodik, csapatban negyedik helyezést szerzett. A felnőtt Eb-n a kisöbű szabadpuska 3 × 40 lövéses összetettben negyedik lett. Az év legnagyobb sikere azonban az indiai világkupa döntő volt, ahol 2 junior világcsúcs mellett egy arany és egy bronz éremmel térhetett haza. Ezzel pályafutása során először sikerült a világranglista élére állnia.

2018-ban a győri Európa-bajnokságon a bronz éremig vezette a magyar csapatot. A mexikói, koreai és a benningi világkupáról is dupla éremmel térhetett haza, amellyel 2018 májusában már mindkét olimpiai számban a világranglista vezető helyét foglalja el. A 2018-as idényben 6 versenyszámban indult és 6 éremmel tért haza Világkupáról.

Strongaa World Class Athletes | be who you want to be | www.strongaa.com